Permalink

1

Belettering


Architecten hebben hun eigen manier om met Typografie (op gebouwen) om te gaan. Dat bleek onlangs bij de renovatie van het Solomon Guggenheim Museum in New York, dat door Frank Lloyd Wright is ontworpen.

De stijgers staan om het gebouw, de verf en de stuclaag is verwijderd en wat krijgen we te zien? Dat er ooit een letterinstallateur is geweest die bezig was de eerste letter van de naam van het museum op de gevel aan te brengen, toen iemand riep: Stop! Lager, veel lager! Zorg dat die letter vlak aan de rand komt te staan! En een ietsiepietsie naar links!

Het feit dat het hier om het Guggenheim Museum en Frank Lloyd Wright gaat, maakt bijgaande fotografische details extra interessant. Lettervormen verbinden met de uiterste rand, en daarmee de nadruk plaatsen op de horizontale lijnen, was duidelijk de intentie van de architect, dat blijkt ook uit de tekeningen voor het ontwerp.

Wright was iemand waarvan niet bekend is dat hij teksten op zijn gebouwen liet zweven. Wright gebruikte teksten om architectonische lijnen te accentueren, of plaatste teksten in geplande vierkante vlakverdelingen die onderdeel waren van het ontwerp. (Mies van der Rohe hield van zwevende teksten, maar bij voorkeur plaatste hij helemaal geen typografie op zijn gebouwen).


Het is natuurlijk onduidelijk of Wright zelf de art direction over deze correctie voerde. Het zou ook jaren later gebeurd kunnen zijn. Alleen een Architectuur- of Typografiehistoricus zou licht in deze kwestie kunnen brengen.

Desondanks, de kwestie bevestigd het gezegde dat ontwerpen over details gaat. Het zijn dit soort beslissingen die, stuk voor stuk, en bestaande uit honderden besluiten achter elkaar, architectuur (en typografie) groots maken.

1 Reactie

  1. Leuk logje. Ik moest meteen denken aan dat verhaal wat je vertelde over Rudo Hartman die met een megafoon een lichtreclame op een gebouw spatieerde.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.